TÜRKİYE’Yİ YÖNETENLERİN YENİ RÜYASI
Türkiye’yi yönetenler yeni rüyalarını açıkladılar. 12. Orta Vadeli Plan (OVP) : Her şey çok güzel olacak söylemleriyle doldurulmuş 261 sayfa Yerel Seçim Vaatleri. Biz 261 sayfanın tamamını değilde birkaç maddesini ele alalım dedik. Bir gün sabah olacak da o güneşi biz görmüyeceğiz herhalde…….. niyemi düşünürseniz (………) bulursunuz. Evet Başlayalım:
Ürün ve tarım parseli bazında asgari ve azami üretim alanları belirlenecek, çiftçi başvurularının, üretim izinlerinin ve ekim kontrolünün çerçevesi ortaya konulacaktır. Gıda fiyatlarında istikrarı ve arz güvenliğini sağlamayı teminen stratejik tarım ürünlerinde hedef yeterlilik oranları belirlenecek ve üretim planlaması yapılacaktır
Yapamazsınız çünkü çiftçi kalmadı. Çiftcinin elinden mazotu aldınız, 40TL’leri geçti. Gabar petrol fışkırmıyor zam fışkırıyor. Gübre ve Ata tohumunu yok ettiniz. ONE MUNİTE (vanminit) dediğiniz İSRAİL den gittini tohum aldınız Ata tohumunu etkisiz hale getirdiniz çiftçiyi dışa bağımlı yaptınız. gübre ve ilaç fiyatlarının altında ezdiniz. Niyemi:
Özelleştirmeler kapsamında 2004 yılında yapılan ihalelerle TÜGSAŞ’ın en büyük kuruluşu olan Gemlik Gübre Yılyak Yakıt’a, İGSAŞ ve Kütahya Gübre Yıldız Entegre’ye; 2005 yılında yapılan ihale ile Samsun Gübre Tekfen Holding’e bağlı Toros Gübre’ye satıldı. Özelleştirmeler öncesinde sektörün en büyük kuruluşları Tekfen Holding’e bağlı Toros Gübre oldu. Gübre sektöründeki kamu kuruluşlarının özelleştirilmesiyle milyonlarca çiftçinin temel üretim girdilerinden birisi olan gübre fiyatları birkaç tekelci şirket tarafından belirlenir hale geldi. İşte yandaşlara yeni imkan.
Gelelim Şeker Fabrikaları özelleştirmenin amacı neydi: Şeker fiyatlarını yükselten, verim sağlamayan ve rakipleriyle yarışamayan fabrikaların özelleştirilmesiyle şeker fiyatları ve üreticinin korunması amaçlanıyor. Özelleştirmeyle şeker pancarı teşviki ve üretimi sınırlandırılarak fiyatların düşmesi de sağlanmış olacak. O tarihte şeker fabrikaları yandaş firmalara peşgeş çekildi bedava verildi içindeki hazır olan üretilmiş şekerlerin ve fabrikadaki bulunan varlıklar fabrikanın değerinden daha fazla idi. ucuzladımı şeker hayır sadace üretininin ürettiği şeker pancarı ucuzladı şekerde karaborsaya çıktı.
Ve diğer ürünler (buğday, arpa, ayçiçek, mercimek vs) de aynı kaderi paylaştı. Çiftci tarlaya saçtığının girdilerini çok yüksekten saçıyor. elde ettiği ürünü ucuz satınca elde kalan sıfır Oluyor. Ofisler taban fiyatı yüksek veriyor ama EN AZ BİR AY ALIM İÇİN VATANDAŞ SIRA BEKLİYOR, SONRASINDA para ödemeye gelince 2-3 veya daha fazla ay ödeme yapmayınca ürünü aradaki taşronlara maliyetinin altında satmakta kalıyor kim kazanıyor taşronlar kazandı. TARIMDAKİ ÜRETİM EKSİKLERİ VE DESTEKLERİNE DAHA ÇOK ÖRNEK VERİLEBİLİRİZ ANCAK BİZİM VERMEK İSTEİĞİMİZ MESAJ TARIMIN YETERİNCE DESTEKLENMEMESİ DIŞA BAĞIMLI HALE GETİRİLMESİ TARIMDA ORGANİK TARIM VE GÜVENLİ GIDANIN MUTLAKA DESTEKLENEREK SAĞLIKLI BİR TOPLMM İÇİ GEREKLİ KOŞULLARIN SAĞLANMASIN ÖNEMSENMELİDİR.Daha çok örnekler verebilirim ama lafı daha fazla uzatmadan Sevgili ATATÜRK’ün çiftciler ve köylü vatandaşlarımızla ilgili bir kaç sözünü hatırlatıp konuyu bağlayacağım.
“Kılınç ve saban; bu iki fatihten birincisi, ikincisine daima yenildi.”
“Köylülerin gözleriyle görebilecekleri, çalışmaları için örnek tutacakları, verimli, modern, uygulamalı tarım merkezleri kurmak gereklidir.” “Türkiyenin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür.” “Milletimiz çiftçidir.Milletin çiftçilikteki çalışma imkanlarını, asri ve iktisadi tedbirlerle en yüksek seviyeye çıkarmalıyız.”
________________________________________
“Eğer milletimizin büyük çoğunluğu çiftçi olmasaydı, biz bu gün dünya üzerinde olmayacaktık.”
________________________________________
“Milli ekonominin temeli tarımdır. ”
Bizler bunların hiç birisini yapmadık yapamadık “EFENDİLERİ KÖLE YAPTIK”
SONUÇ OLARAK:
Tarımda TZDK, SEK, TÜGSAŞ, İGSAŞ, TEKEL, EBK, TMO ve ŞPF gibi ürün ve girdi piyasalarında etkin olan kamu kuruluşlarının özelleştirilmesi ve özelleştirmenin de önünü açan tarım politikalarının serbestleştirilmesiyle çiftçiler piyasanın vahşi koşullarına terk edildi. Bunun sonucunda çiftçiler yoksullaştı ve tarımı terk etmeye başladı. Tarıma elverişsiz araziler dururken, Tarım alanlarına inşaat ve hizmet sektörü hücum etti. Milyonlarca hektar tarım arazisi yok oldu.
Sayın İktidarım bundan dolayı OVP (Orta Vadeli Plan) seçim vaadi olmaktan öteye gidemez. Birşeyler yapmak istiyorsanız girdileri ucuzlatın. Tarım İl Müdürlüğündeki Ziraat Mühendislerine, veterinerlere çizmeleri giydirin köylerdeki tarım arazilerinin ve hayvancılıkların sorumluluklarını verin Ata Tohumlarını yaygınlaştırın. Ziraat mühendisleri ve veterinerlerin İl müdürlüklerinde işi yok tarım arazilerini içinde ve çiftcilerle birlikte yatıp kalkmaları gerekiyor ki TARIMDA DIŞA BAĞIMLILIKTA N KURTULALIM Kİ CUMHURİYETİN 100. YILINDA ÇİFTÇİLERİMİZ ŞAHLANSIN Kİ KÖLE OLMAKTAN KURTULSUNLAR BİZDE DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULALIM
VESSELAM
BİR SONRAKİ YAZIMIZDA DA EMEKLİLERİN DOSYASINI AÇACAĞIZ